Modificētu enzīmu dizains proteīnu deglikācijai

Projekta Nr.
lzp-2020/2-0013
Projekta vadītājs
Dr.chem. Emilio Parisini
Projekta īstenošanas ilgums
13 mēneši (2020-2021)
Vadošais partneris
Latvijas Organiskās sintēzes institūts
Projekta kopējais finansējums
EUR 100 389,00

Viens no galvenajiem audu novecošanas cēloņiem ir olbaltumvielu glicēšana. Glicēšana samazina proteīnu funkcionalitāti, veidojot tā sauktos Advanced Glycation Gala produktus (AGEs). AGEs izraisa nevēlamu klīnisko iznākumu kaskādi, ieskaitot arteriālo stingumu, aterosklerozi, nefropātiju, retinopātiju un neiropātiju, kā arī Alcheimera slimības un Parkinsona slimības rašanos. Līdz šim nav efektīvu veidu, kā novērst olbaltumvielu glicēšanu. Daudzsološa terapeitiskā stratēģija olbaltumvielu deglycation ietver Amadoriāzes grupas fermentu izmantošanu. Tomēr, lai gan šie fermenti spēj attīrīt glicētās aminoskābes, tie neuzrāda aktivitāti uz neskartām olbaltumvielām, iespējams, aktīvās vietas aprakšanas dēļ.

Līdz šim šiem fermentiem ir bijusi svarīga diagnostikas metode glikozētā hemoglobīna (HbA1c), ilgtermiņa diabēta marķiera, noteikšanai. Pašreizējās HbA1c fermentatīvās pārbaudes ir balstītas uz HbA1c provizorisku proteolītisko sagremošanu. Centieni ir vērsti uz to, lai izstrādātu vienkāršākus, lētākus un ātrākus enzīmus saturošus testus attiecībā uz glikozēto hemoglobīnu un glicēto albumīnu, kam nav nepieciešama proteīna iepriekšēja proteolītiskā pārstrāde.

Mēs pielietojam racionālu dizaina pieeju attiecībā uz jaunākiem Amadoriase enzīmiem ar plašāku piekļuves tuneli uz katalītisko vietu, kas var reaģēt ar pilna garuma glicētiem proteīniem. Mūsu mērķis ir izstrādāt jaunus Amadoriāzes fermentus olbaltumvielu atjaunošanai un diabēta uzraudzībai.